349 De papirosnitsa van Mosselprom

   In blog 277, Papje! Papje! (hier) werd de vraag gesteld: Waarom heeft de Mosselprom-mevrouw een rood kapje? Die vraag is toen niet afdoende beantwoord, noch de daaraan voorafgaande vraag óf ze sowieso wel een rood kapje draagt, in het werkelijke leven dan en niet op de tekening. Op een contemporaine foto namelijk (hier) draagt ze namelijk een wit hoedje.
   Een stomme film van Joeri Zjeljaboezjski uit 1924 (hier en hier in z’n geheel te zien – een aanrader!) geeft enig uitsluitsel over dit beeld- en sfeerbepalende wezen uit de jaren 1920 in Moskou. In De sigarettenverkoopster van Mosselprom heet de heldin Zina Vesenina en ze wordt gespeeld door Joeliia Solntseva. (De voornaam Zina werd een tijdlang heel populair.) De boekhouder werd gespeeld door Igor Iljinski, die ook in Mariëngofs memoires Mijn eeuw, mijn vrienden en vriendinnen voorkomt, en die in 1956 de onsterfelijke rol van directeur Avgoertsov speelde in de film Carnavalsnacht.
   En laat nu onze Zina net zo’n kapje dragen als de papirosnitsa op de anonieme reclame van blog 277! Waardoor we mogen aannemen dat de kleur in de zwartwitwereld van de film eveneens rood was – hoewel je het nooit honderd procent zeker weet, want op de poster van de film is het kapje dan weer grijs. Deze zaak is nog niet tot de bodem uitgezocht.
_____

Verwijzingen. Aanleiding voor deze update van blog 277 over de papirosnitsa was het aantreffen van de kaft van het filmtijdschrift Cinema-Week op het togdazine, hier, met daarop een collage van stills uit de film. Meer over de film bijvoorbeeld hier. Mosselprom is het Sovjet staatshandelshuis, afkorting van Moskouse Provinciale Unie van Landbouwbedrijven ter Verwerking van Levensmiddelen. Majakovski maakte er het reclameversje voor ‘Нигде кроме как в Моссельпроме’, letterlijk: ‘Nergens behalve in Mosselprom’. Mogelijke vertaling: Voor alles kom – naar Mosselprom. Anatoli Mariëngof, Mijn eeuw, mijn vrienden en vriendinnen, uitgegeven in Privé Domein, hier. Carnavalsnacht van Eldar Rjazanov, ook helemaal en ondertiteld te zien hier.

Reacties

met onder meer de afgelopen tijd

160 Vintage Vondel

378 AI is op de mars

374 Nacht, trottoir – als sonnet

377 Verkeerde benen

380 Nacht, trottoir – als ollekebolleke

375 Nacht, trottoir – als Herman Gorter

379 Nacht, trottoir – als a-lipogram

381 Nacht, trottoir – als Menno Wigman

376 Delina Delaney, hoofdstuk II

345 Register & Inhoud VandaagsVertaalProbleem (cumulatief)